Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου 2015

Το πέρασμα των γενεών











Λένε ότι ξυπνάς μια μέρα και έχουν περάσει τα χρόνια χωρίς να το έχεις καταλάβει. Αυτή η πρόταση κρύβει μια μεγάλη αλήθεια. Την αλήθεια ότι ο χρόνος είναι σχετικός και πως θα τον περάσει και αντιληφθεί ο καθένας ακόμα σχετικότερο.

Το καλύτερο κομμάτι όμως μιας πορείας είναι οι στιγμές που έχεις συλλέξει κατά την διαδρομή. Το να είσαι ριζοσπαστικός με τον ίδιο σου τον εαυτό σε αναγκάζει να επιλέγεις νέες διαδρομές και εμπειρίες. 

Οι νέες εμπειρίες θα γεμίσουν το χρόνο σου με στιγμές και έτσι όταν το πλήρωμα του χρόνου ζητήσει απολογισμό, στο τραπέζι των αναμνήσεων θα απλωθεί μια πλούσια συλλογή από καταστάσεις, συναισθήματα , εικόνες και το αίσθημα της ολοκλήρωσης θα αγκαλιάσει τον νου.

Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου 2015

Εκλογική συνήθεια



Εν έτη 2015 όλα δείχνουν δυσοίωνα για την Ελλάδα. Βέβαια η κατηφόρα στο ορατό της κομμάτι υπάρχει εδώ και έξι χρόνια. Η πραγματική είχε ξεκινήσει πολύ πριν, ίσως ταυτόχρονα και με την ίδρυση του σύγχρονου ελληνικού κράτους (αμέσως μετά την τουρκοκρατία).

Ο κόσμος δεν ξέρει τι σημαίνει στην ουσία εκλογική διαδικασία και έχει χωριστεί σε τρεις βασικές ομάδες η κάθε μια με την δική της «ζημιογόνα» για το πολίτευμα συμπεριφορά.

Υπάρχει η ομάδα που αδιαφορεί για την εκλογική διαδικασία και απλά δεν ψηφίζει. Έχοντας χάσει το οποιοδήποτε ενδιαφέρον για την σημασία της ψήφου και του θεσμού (και ίσως όχι άδικα) δεν ασχολούνται ούτε στο ελάχιστο με την όλη διαδικασία και αρκούνται στον σχολιασμό των αποτελεσμάτων που δεν διαμόρφωσαν. Στην ίδια ομάδα υπάρχει και η υπό-κατηγορία των ατόμων που πιστεύουν ότι οι εκλογές δεν θα αλλάξουν τίποτα μιας και όλοι είναι το ίδιο. Η τελευταία μάλιστα με την πάροδο του χρόνου παρουσιάζει αυξητικές τάσεις έχοντας δει ότι η κατρακύλα είναι μόνιμη.

Ακολουθεί η ομάδα των ταγμένων ψηφοφόρων. Συνήθως αποτελείται από άτομα μεγαλύτερης ηλικίας και είναι το σύνολο των ατόμων που ψηφίζουν με παρωπίδες , θεωρητικά κριτήρια ή και με εγωκεντρική σκέψη.

Τέλος ακολουθεί η «μάζα» το μεγάλο κομμάτι του εκλογικού σώματος. Είναι οι άνθρωποι που ασχολούνται επιδερμικά με τα πολιτικά και  ψηφίζουν σύμφωνα με τις υποσχέσεις κάθε κυβέρνησης είτε σύμφωνα με αυτά που δείχνουν οι δημοσκοπήσεις για πιθανό νικητή.

Το μοτίβο δε που υπάρχει τα τελευταία χρόνια όπου καμία κυβέρνηση δεν έχει σταθεί «άξια» να ολοκληρώσει την θητεία της έχει απαξιώσει περαιτέρω τον θεσμό οδηγώντας κάθε απλό νου να ψηφίζει ακόμα πιο αβίαστα σκεπτόμενος ότι αν η επιλογή του δεν βγει καλή , σύντομα θα έχει την δυνατότητα να επιλέξει κάτι άλλο. Ξεχνώντας βέβαια ότι οι καταστροφικές συνέπειες κάθε κυβέρνησης είναι συσσωρευτικές και όχι παροδικές.

Η εκλογική διαδικασία που θα έπρεπε να είναι μια γιορτή της δημοκρατίας και μια υπερήφανη στιγμή ιδιαίτερα για εμάς τους Έλληνες, με δεδομένο ότι ξεκίνησε από την χώρα μας, έχει καταλήξει να γίνει μια πλήρως απαξιωμένη συνήθεια και ένα «παιχνίδι» για το κάθε μικρό ανθρωπάκι που καταφέρνει να το ανεβάσουν στην εξουσία.


Ίσως σε κάποια τέτοια πράγματα θα έπρεπε να στρέφουμε το ενδιαφέρον μας αντί των γκάλοπ και δημοσκοπήσεων που δημιουργούνται από εκείνους για εκείνους.

Ι.Μ.