Τετάρτη 25 Ιουλίου 2012

Βγες στο μπαλκόνι


Το μπαλκόνι είναι ένα σημαντικό τμήμα του σπιτιού, ιδιαίτερα το καλοκαίρι. Είναι το σημείο που ενώ είσαι έξω είσαι ταυτόχρονα και μέσα στο σπίτι σου. Είναι το μέρος που μπορείς να περάσεις όμορφες στιγμές, πολλές φορές χωρίς να το περιμένεις.

Το μπαλκόνι είναι ένα μέρος που εκφράζει το γούστο σου, όπως κάθε χώρος σε ένα σπίτι. Οι πινελιές στην διαμόρφωση ενός μπαλκονιού μπορούν να δώσουν ένα πραγματικά προσωπικό χαρακτήρα και να το μεταμορφώσουν σε μια όαση χαλάρωσης χωρίς να χάσει την όποια χρηστικότητα έχει.

Η αλήθεια είναι ότι τα προηγούμενα χρόνια τα μπαλκόνια είχαν παραμεληθεί αρκετά. Ο κόσμος ήταν κλεισμένος με τον κλιματισμό, είτε διαφορετικά φρόντιζε να βρίσκεται έξω βόλτα. Πλέον με την νέα οικονομική πραγματικότητα, τα πράγματα έχουν αρχίσει να αλλάζουν δραστικά. Οι βόλτες ελαττώνονται, τα κλιματιστικά ανοίγουν μόνο τις ώρες που ήλιος και ζέστη χτυπούν κόκκινο και τα μπαλκόνια αρχίζουν σαν άλλοτε να ανοίγουν ξανά τις πόρτες τους.Ο χώρος που παλιότερα προοριζόταν μόνο για άπλωμα ρούχων ή δεν άνοιγε καθόλου, αρχίζει και πάλι να φιλοξενεί του κατοίκους του σπιτιού. Οι σπιτονοικοκύρηδες αρχίζουν να ανακαλύπτουν από την αρχή αυτό τον παραμελημένο χώρο και τα υπερκαταστήματα που έχουν είδη διαμόρφωσης κήπου και βεράντας να πλημμυρίζουν από κόσμο.

Δεν έχει σημασία πόσα χρήματα διαθέτει κανείς να δαπανήσει, διότι σε περίπτωση που δεν του περισσεύουν με μεράκι και προσωπική εργασία μπορεί να κάνει θαύματα. Οι βασικές αρχές για ένα μπαλκόνι που θα εξυπηρετήσει τα μέγιστα κατά την διάρκεια του καλοκαιριού είναι η σκιά, ο φωτισμός, τα φυτά και τα έπιπλα κήπου. Όλα βέβαια είναι μια μεγάλη συνάρτηση του μεγέθους του μπαλκονιού, της χρήσης που θα γίνει, των χρημάτων που θα διατεθούν, του χρόνου κλπ.

Έτσι σαν πέσει ο ήλιος και αφότου έχουμε ρίξει νερό ώστε να δροσίσει ακόμα περισσότερο ο χώρος, μπορούμε να βάλουμε την αγαπημένη μας μουσική, κάτι δροσιστικό για να πιούμε, να καλέσουμε την παρέα μας (πολυπληθή ή όχι) και να καθίσουμε αναπαυτικά στον ανοιχτό χώρο. Η συζήτηση που θα αναπτυχθεί έχει ελεύθερο θέμα αλλά καλό είναι να μην είναι γύρω από τα καθημερινά προβλήματα.

Βέβαια όταν έρθει ο χειμώνας δεν θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί με την ίδια συχνότητα, ούτε με την ίδια διάρκεια αλλά ευτυχώς στην Ελλάδα το θερμό κλίμα είναι το κυρίαρχο χαρακτηριστικό. Μια μικρή συντήρηση κατά την διάρκεια του χειμώνα και σε σύντομο διάστημα θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και πάλι.


 Σημασία τελικά έχει να είναι διαμορφωμένο έτσι που όταν έρθει η ώρα να μπεις μέσα στο σπίτι σου, να έχεις την διάθεση να αντιμετωπίσεις ότι θα σου φέρει η κλεισούρα της επόμενης μέρας. Σημασία έχει να βγεις σε αυτό το μπαλκόνι.  Να βγεις να δεις το φεγγάρι που αφήνει την πόλη...

I.M.

Πέμπτη 19 Ιουλίου 2012

Θερινός Κινηματογράφος


Οι θερινοί κινηματογράφοι της χώρας έχουν ανοίξει διάπλατα τις πόρτες τους σε όσους θέλουν να περάσουν ένα πραγματικά ποιοτικό βράδυ με τους οικείους τους. Κοινό σημείο των θερινών κινηματογράφων ο ουρανός, διαφορετικότητα η ταινία που θα επιλέξει ο καθένας.

Η αλήθεια είναι ότι στον θερινό κινηματογράφο μερικές φορές η ταινία έρχεται σε δεύτερη μοίρα μιας και σημαντικότατο ρόλο παίζει ο ίδιος ο κινηματογράφος και η αίσθηση χαλάρωσης που δημιουργεί. Η επαφή με την φύση, η μοναδικότητα του να ατενίσεις τον έναστρο ουρανό, κάτι που οι περισσότεροι από εμάς έχουμε σταματήσει χρόνια να κάνουμε, δημιουργούν ένα βαθύτατα αγχολυτικό περιβάλλον.

Εξτρά πόντους βέβαια δίνει το γεγονός ότι οι καπνίζοντες μπορούν να καπνίσουν, ο καθένας μπορεί να φάει ότι θέλει χωρίς οι μυρωδιές από ποπ κορν,  νάτσος με τυρί κλπ να ενοχλούν τους λοιπούς παρευρισκόμενους και οι θέσεις είναι ευρύχωρες, σε αντίθεση με τις αντίστοιχες στις χειμερινές αίθουσες όπου μας στοιβάζουν στη λογική των περισσοτέρων ατόμων ανά αίθουσα, στο βωμό της επίτευξης μεγαλύτερου κέρδους.

Η βραδιά στον θερινό ξεκινάει με μια βόλτα και συνήθως τελειώνει με μια ακόμα. Λίγο το καλοκαίρι και ο εξ ορισμού καλός καιρός, λίγο το βραδάκι που θα έχει φέρει την πολυπόθητη δροσιά και με την ευκαιρία ότι αρκετοί από τους θερινούς της Αθήνας βρίσκονται σε θέσεις ιδανικές για περίπατο δημιουργούν μια ειδυλλιακή βραδιά.

Με άρωμα από τα παλιά αλλά με τις ανέσεις και την τεχνολογία του σήμερα, ο θερινός κινηματογράφος στην Ελλάδα είναι δίχως άλλο δείγμα πολιτισμού. Μας βγάζει τον καλύτερο μας εαυτό, μας χαλαρώνει, μας κάνει πιο κοινωνικούς, μας ψυχαγωγεί, μας παρακινεί να ανακαλύψουμε και άλλες περιοχές της πόλης μας και μας δείχνει ότι μερικές φορές o μινιμαλιστικός όρος "less is more" ή ουκ εν τω πολλώ το ευ όπως σοφότερα είχαν διατυπώσει οι αρχαίοι ημών πρόγονοι, ισχύει.

Ι.Μ.